De overstap naar een SIP trunk vanaf ISDN met een Fritzbox.

Door Houtenklaas op donderdag 23 februari 2017 21:40 - Reacties (5)
Categorie: Fritzbox, SIP trunk, Views: 3.236

Kortgeleden is bij mij in de buurt VDSL neergelegd waarna ik besloot om weer terug te gaan naar mijn eerste liefde XS4ALL. Tegelijk wilde ik van mijn ISDN lijn af. Mijn vaste nummers wilde ik wel houden, maar met een minimum aan vaste kosten.
Even lopen zoeken en bij voicedeals.nl terecht gekomen. Een gratis SIP trunk met alleen variabele kosten. En bij XS4ALL zit een Fritzrouter (de 7581) die ook iets met SIP kan. Met de settings even lopen tobben, maar met de meer dan uitstekende hulp van de SIP leverancier en wat SIP traces die ik gemaakt heb met Wireshark, waren de juiste settings gevonden om ook het caller ID juist te laten werken.

Waarom dan deze blog? Om een mogelijke zoektocht van jullie naar de juiste settings wat makkelijker te maken. En eerlijk, het is echt niet lastig! Welke stappen zijn doorlopen?

Aanvraag SIP trunk
De SIP trunk aangevraagd inclusief de portering van mijn 4 bestaande nummers. Gebruik ik die allemaal? Nee, drie stuks wel, maar ťťn voor de fun. Na een paar dagen bericht dat de portering de 21e ging gebeuren, een paar dagen ervoor had ik de gegevens van de trunk gekregen om die vast te kunnen configureren.

Router updaten
Eerst de router geŁpdatet met de laatste firmware versie die een hoop leed heeft verholpen in de voorgaande versies. Daar ga ik niet over uitweiden, daar is genoeg over te vinden op het internet. De screenshots zijn dan ook gemaakt met versie 06.80.
https://tweakers.net/ext/f/YO8EiRMQnRZ4PkpR4k3brfkN/medium.jpg


Configureren
In het menu “Telephone Numbers” begonnen met het kiezen van de optie “New telephone number”. Alle gegevens zijn fictief, uitganspunt in dit voorbeeld is het telefoonnummer 0182-123456.
https://tweakers.net/ext/f/DEKNfM1BgtSWl3FnaluXZQZN/medium.jpg

1. De bovenste regel bestaat uit het telefoonnummer inclusief landnummer en kengetal en het abonneenummer die je in je telefoons gebruikt. Verderop vul je de gegevens in die je van voicedeals hebt gekregen (naam, password en SIP-server)

Er komt een vervolgscherm waar de gegevens worden gevalideerd.

2. Als er succesvol gevalideerd is, kom je in het “Telephone Numbers” menu waar je entry staat. Die ga je opnieuw bewerken. Bijna alles blijft zoals het staat, op twee dingen na. Vul je abonneenummer in bij het laatste veld inclusief het normale kengetal en zet verder naar onderen het Caller ID op de aangegeven waarde. Druk daarna op “OK”.
https://tweakers.net/ext/f/lZDa140kNgZCO62kFPpapwzT/medium.jpg
https://tweakers.net/ext/f/ukMQGljjmhzzWDqsVS8kK9vA/medium.jpg

3. De aanname is dat er een telefoon is geconfigureerd, voeg dan het nummer toe aan deze telefoon. Dat doe je in het menu “Telephony Devices”. De bovenste gele balk is noodzakelijk om de juiste nummerherkenning door te geven, de onderste laat het toestel alleen reageren op het ingestelde nummer.
https://tweakers.net/ext/f/LzJBSymRiJGryPjRneXHdyFW/medium.jpg

Moeilijk? Als je het weet niet nee … Maar ik gebruik nu 2 daagjes de SIP trunk en ben uitzonderlijk tevreden. Weer wat over SIP geleerd, dat was geen gebruikelijke kost en voornamelijk van een bergje vaste kosten af elke maand weer.

Ook al verwacht je helemaal niets van een gratis dienst – ik had nog vooraf gevraagd of ze wel op mij zaten te wachten als kleinbeller – de hulp en het meedenken was geweldig. Klaas bedankt!!!

't Is mijn eerste blog hier, opbouwende kritiek is welkom!